Одним з центральних елементів у облаштуванні кухні є обідній стіл. За ним щоденно збирається сім’я, проводять застілля та зустрічі з друзями, тому його вибір безпосередньо впливає на комфорт. Чотири ніжки, прямокутна стільниця з ДСП – це звичайний кухонний стіл, однак не завжди така конструкція вписується в інтер’єр. Необхідно проаналізувати різні характеристики, щоб підібрати дійсно зручну та естетичну модель.
Головні характеристики вибору столу
Щоб вибір обіднього столу для кухні задовольнив потреби мешканців будинку та його гостей за всіма характеристиками, враховують наступні критерії:
- форма та габаритні розміри;
- габарити приміщення;
- матеріали виготовлення;
- кількість ніжок та конструкція;
- стиль та колір оформлення.
Існують універсальні столи, однак в більшості ситуацій під конкретне приміщення обирають обідній стіл з оптимізованими під окремий простір характеристиками.
Розмір обіднього столу
Щоб визначити розміри обіднього столу для кухні відштовхуються від двох показників – загальної площі приміщення та кількості людей, які зазвичай будуть розміщуватись за столом. За стандартним дизайнерським підходом цей виріб має займати не більше 1/6 від кухонного простору, адже після встановлення повинно лишитись вільне місце для пересування.
Зазначається, що для однієї людини за столом потрібно 60*40 см вільної площі + додатковий простір для сервірування. Від цього показника відштовхуються, розраховуючи розміри для чотирьох, п’ятьох, вісьмох і більше осіб.
Форма кухонного столу
Крім грамотно підібраного розміру обідній стіл на кухню має бути оптимальним за формою. Стандартною конструкцією є прямокутний стіл, який можна зручно встановлювати в різні за стилем приміщення. Виріб з формою квадрата або прямокутника може ергономічно розміщуватись як в центрі кухні, так і біля стіни, в кутку, що дозволяє економити квадратні метри.
Іншими варіантами є овальні та круглі столи, які завдяки формі дають більше місця для розміщення страв. Однак їх не можна встановити впритул до стіни, тому вільний простір буде використовуватись нераціонально. Такі моделі підходять лише для великих приміщень, де кожен квадратний сантиметр не має визначальної цінності.
Матеріали виготовлення кухонних столів
Визначальну роль відіграє матеріал обіднього столу для кухні, який впливає на його зносостійкість, функціональність та естетичність. Для виготовлення сучасних моделей використовують наступні матеріали:
- масив деревини – володіє чудовими зносостійкими властивостями та привабливим дизайном, вписується в класичні стилі, однак висока вартість моделей може стати суттєвою перепоною;
- ЛДСП (ламіновані деревостружкові плити) – доступна альтернатива масиву деревини, яка за всіма характеристиками не поступається їй (саме вироби з такого матеріалу пропонує наша меблева фабрика);
- метал – використання нержавіючої сталі робить стіл стійкішим до потрапляння вологи, що добре підходить для кухні, але повністю металеві вироби будуть важкими, що обмежує їхню мобільність (тому варто обирати конструкції лише з окремими металевими елементами);
- скло – вироби з загартованого скла будуть легкими та розкішними, однак вони потребують уважного догляду та не дуже вписуються в кухонний простір.
Незалежно від матеріалу виготовлення стіл на кухню потрібно додатково оснащувати захисними покриттями. З цією роллю справляються плівки, морилки, лаки, а ламінація деревостружкових плит робить конструкцію стійкішою до механічних пошкоджень, вологості, плям, температурних коливань тощо.
Конструкція кухонного стола
В загальному уявленні кухонний стіл оснащується чотирма опорними ніжками. Така конструкція забезпечує рівномірне розподілення навантаження, дозволяє розмістити на стільниці багато страв та посуду. Однак сучасні вироби можуть комплектуватись однією або двома опорними стійками, які розташовуються під центральною частиною стільниці. Такий формат сприяє зручному розташуванню ніг, адже ніякі перепони цьому не заважатимуть.
Крім кількості ніжки можуть мати різну форму (прямокутну, овальну, квадратну), колір та стиль оформлення. Розкладні моделі додатково оснащуються трансформаційним механізмом, який дозволяє легко змінювати довжину, ширину або висоту стільниці, підлаштовувати стіл під конкретну ситуацію.
Стиль обіднього стола
Останнім, але не менш важливим показником для вибору кухонного стола є його стиль. Стилістичне оформлення має спиратись на загальне оформлення приміщення, щоб виріб гармонійно вписався до інтер’єру:
- до класичного дизайну вписуються дерев’яні столи зі стандартною прямокутною формою;
- до провансу можна інтегрувати білі столи, які оздоблені орнаментами або візерунками;
- сучасний стиль допускає використання виробів з металу або загартованого скла, незвичних геометричних форм;
- модерн дозволяє столи з вигнутими лініями та незвичайною конструкцією.
Обідній стіл для маленької кухні повинен бути з прямокутною стільницею, світлого кольору. Таке рішення дозволить візуально збільшити вільний простір. Якщо не знаєте, як підібрати оптимальну модель, то краще зупинитись на універсальних варіантах білого, світло-коричневого, шоколадного, сірого відтінків, виготовлених з ЛДСП. Вони вписуються до будь-яких інтер’єрів.
При покупці необхідно використовувати професійні поради щодо вибору обіднього столу та проконсультуватись зі спеціалістом. Буде ідеально, якщо параметри майбутнього столу будуть визначені ще під час створення дизайн-проєкту кухні. Однак буває так, що мешканці підбирають виріб вже у готовий інтер’єр. В такому випадку рекомендації кваліфікованих фахівців допоможуть підібрати модель, яка за функціональністю, зносостійкістю, зручністю, естетичністю, компактністю та іншими характеристики ідеально впишеться у кухонний простір, прослужить багато років.